TotAlzir@: L’Alcúdia compromesa amb “La Ruta de l’Aigua” de la Sèquia Reial del Xúquer

jueves, 21 de julio de 2016

L’Alcúdia compromesa amb “La Ruta de l’Aigua” de la Sèquia Reial del Xúquer

El plenari de l’Ajuntament de l’Alcúdia va acordar recentment adherir-se a la “Ruta de l’Aigua de la Sèquia Reial del Xúquer, una iniciativa que té com a finalitat donar a conèixer el ric patrimoni hidràulic i cultural de la Sèquia Reial i, en aquest cas concret, aquella part que es troba al terme alcudià.
Des de fa més de set segles les aigües del Xúquer són derivades des de l’assut d’Antella per a proveir milers de fanecades de terres de regadiu a través de la Sèquia Reial. A l’Alcúdia rega 8.000 fanecades i possiblement és el municipi amb major trajecte urbà annexat al caixer de la sèquia, amb un quilòmetre de llargària dels tres que té tot el recorregut.


El projecte inclou, entre altres qüestions, l’aprofitament dels 54 quilòmetres de la via de servei de la Sèquia Reial per convertir-los en la Ruta de l’Aigua. En este recorregut s’inclouen 20 poblacions pertanyents a les comarques de la Ribera Alta i l’Horta Sud que sumen un total de 21.000 hectàrees de regadius.
A nivell local, l’Ajuntament pretén que s’incloga en el projecte la restauració de l’Aqüeducte dels Arcs, un monument amb quasi dos-cents anys d’antiguitat i que ha sigut fonamental per a distribuir les aigües de reg a les terres del terme durant molts anys. Actualment es troba bastant deteriorat per la qual cosa es considera prioritària la seua restauració.
En breu l’Ajuntament iniciarà també els tràmits per a considerar Bé de Rellevància Local el conjunt dels Béns Patrimonials de Tecnologia Hidràulica de la Sèquia,  amb la intenció d’aconseguir la preservació, restauració i dignificació de les riqueses naturals i històriques d’interès que formen part de la identitat del poble i de la memòria col·lectiva.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Gracias por tu comentario.