TotAlzir@: ALZIRA SIGNA L’ADHESIÓ A LA XARXA DE MUSEUS FALLERS

viernes, 29 de julio de 2016

ALZIRA SIGNA L’ADHESIÓ A LA XARXA DE MUSEUS FALLERS

L’Ajuntament d’Alzira i la Junta Local Fallera s’adhereixen a la creació de la xarxa valenciana de museus fallers que està constituint-se per a promocionar i protegir l’activitat cultural de les falles valencianes. Candidates en novembre de 2016 a la declaració de Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. En esta xarxa ja estan representats els museus fallers de València, Xàtiva, Cullera i de l’artista faller de València. Una iniciativa que vol unir esforços, coordinar iniciatives  per a protegir el valuós llegat de les falles, i presentar així a través dels museus, com a focus de conservació, estudi i divulgació, els aspectes festius, tradicionals, socials, i patrimonials, que fan que les falles valencianes siguen mereixedores de l’apreci, no sols dels fallers sinó de la societat en general.

 

Atenent que les falles són en sí un conjunt d’activitats que se celebren en un espai cultural complex, divers i molt ric, que aglutina tota mena de manifestacions rituals al voltant del casal faller i el seu art, amb extensions en diverses expressions culturals manifestades en la pirotècnia, la indumentària, el cartellisme, la literatura, la floristeria, l’orfebreria o l’associacionisme, entre altres. Tot açò, el convertix en un patrimoni cultural ben extens i variat, a banda d’estar profundament arrelat a carrers, barris i pobles amb un recorregut de llarga durada i una ferma vocació de persistència i de transmissió intergeneracional. A més, tot el patrimoni faller, tant material com immaterial, està connectat a una festa dinàmica i en continua transformació, on existix una institució essencial per a la seua conservació i difusió: el Museu Faller. En ell, d’una manera permanent, controlada i amb vocació professional, es desenvolupa un treball conscient i planificat de conservació, protecció, restauració i difusió del patrimoni faller.

Tant al Museu Municipal (MUMA) com al Museu Faller, es pot comprovar com les falles són un referent ineludible del poble d’Alzira, al convertir-se en una de les celebracions festives més arrelades a la ciutat d’Alzira. També van obtindre, per mèrits propis, en 2005 la declaració de Festa d’Interès Turístic Nacional  i en desembre de 2015 la declaració de Bé d’Interès Cultural. 




1 comentario:

Gracias por tu comentario.