TotAlzir@: El Consell rep el suport dels ajuntaments d'Alzira i Xàtiva per a la implantació del sistema de depòsit, devolució i retorn d'envasos

martes, 26 de julio de 2016

El Consell rep el suport dels ajuntaments d'Alzira i Xàtiva per a la implantació del sistema de depòsit, devolució i retorn d'envasos


  • Ambdós localitats presentaran sengles mocions en el Ple Municipal per a l'adopció d'este mètode que reduïx l'abandó d'envasos en zones urbanes, forestals i marines
  • El secretari autonòmic de medi ambient explica als alcaldes esta iniciativa que promou la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient

El Consell ha rebut el suport dels municipis d'Alzira i Xàtiva per a la implantació del sistema de depòsit, devolució i retorn (SDDR) d'envasos que prepara la conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenrotllament Rural per a reduir l'abandó de recipients en zones urbanes, forestals i marines.



El secretari autonòmic de medi ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro, ha mantingut sengles reunions amb l'alcalde d'Alzira, Diego Gómez, i amb el de Xàtiva, Roger Cerdà, als que ha exposat els avantatges de l'aplicació del SDDR en la gestió municipal, per als habitants d'ambdós localitats i per a la protecció del territori.

Julià Álvaro ha destacat que el SDDR s'emmarca en la nova política de gestió de residus del Consell per a complir als estàndards que marca la normativa espanyola i europea en matèria de rebuig d'abocadors i de reciclatge. Este mètode s'emmarca en l'economia circular, que convertix el residu en recurs i fomenta noves activitats i ocupacions.

En ambdós reunions, Álvaro ha explicat que el depòsit del nou sistema s'aplicarà per a envasos d'aigua, suc, cervesa i refrescos en formats de vidre, pet (plàstic), llandes i tetrabrik, i que serà un sistema complementari a l'actual d'arreplega d'envasos en contenidors.

S'abonaran 10 cèntims de depòsit al comprar el producte envasat i es recuperaran al retornar l'envàs, i que el comerciant que realitze tasques d'arreplega, custòdia i entrega dels envasos retornats percebrà 2 cèntims per cada unitat. Qui s'encarregue d'arreplegar-los dels comerços percebrà altres tants per envàs. Així, este sistema posarà en circulació entre 30 milions d'euros per a recompensar al comerç valencià.

A més, Álvaro assenyalat que s'està preparant la cobertura legislativa a través d'un ampli procés de participació i consens, i s'està realitzant l'estudi econòmic que el sistema porta unit, amb l'objectiu que la normativa estiga acabada en 2017 i que en 2018 puga començar a aplicar-se després d'un procés d'adaptació.

L'alcalde d'Alzira, Diego Gómez, ha anunciat que es presentarà una moció al ple municipal per a l'adopció d'este mètode per part dels veïns de la localitat i el de Xàtiva, Roger Cerdà, també ha confirmat que presentarà una altra moció en el ple de l'ajuntament.

Alzira i Xàtiva s'unixen a altres municipis de la Comunitat Valenciana que ja han manifestat la seua adhesió a este sistema, entre els que destaquen València, Elx, Elda i Castelló.

Diàriament es consumixen milions d'envasos a la Comunitat Valenciana, dels que gran part acaba en el contenidor de residus orgànics, soterrats en abocadors, o abandonats en carrers, jardins, platges o cunetes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Gracias por tu comentario.