TotAlzir@: La Festa de la Mare de Déu de les 20 millors d'Espanya

jueves, 16 de junio de 2016

La Festa de la Mare de Déu de les 20 millors d'Espanya


Els portals web de viatges més importants situen les Festes de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí entre les 20 millors festes d'Espanya

                       
TripAdvisor, web de referència viatges i turisme, i el portal Niumba, situen la festa de la Mare de Déu de la Salut en el rànquing de les 20 millors de tota Espanya

La web de referència en matèria de viatges, TripAdvisor amb Niumba, portal web de l'empresa que ofereix lloguer d'apartaments, han situat a les festes de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí en el rànquing de les 20 millors festes d'Espanya.
Aquestes dos webs de referència per al sector del turisme han considerat a la festa dels algemesinencs com una de les millors de l'estat. Segons indiquen, “en la llista del Patrimoni Cultural i Immaterial de la UNESCO trobem les festes en honor a la Mare de Déu de la Salut, que se celebren cada 7 i 8 de setembre a Algemesí. Aquest municipi valencià reuneix durant aquestos dies a més de 1.400 persones que participen en les diverses representacions de teatre, dansa i música, seguint un tradició que porta vigent des del segle XIII. No cal perdre de vista els seus vestits, tots realitzats de forma artesanal”.
L'alcaldessa d'Algemesí, Marta Trenzano, ha destacat que és important per a les festes d'Algemesí “sumar tots els reconeixements que ens arriben de forma continuada per unes tradicions que hem conservat i que s'han transmés de generació en generació. La festa de la Mare de Déu de la Salut està viva i cada vegada són més conegudes i més sol·licitada la presència de muixerangues i balls en esdeveniments culturals”.
Els dos portals digitals exalcen també altres festes del territori espanyol, nomenant-les com les 20 millors festes d'Espanya: Festa dels Patis de Còrdova, Festes del foc del solstici d'estiu en els Pirineus, Festes del Fum de Peroblasco, Les falles de València, La Romeria del Rocío en Almonte, la Batalla del vi d'Haro, la Batalla Naval de Vallecas, La Tomatina de Buñol, El Carnaval de Cadis, Moros i Cristians d'Alcoi, Festes de Sant Fermí a Pamplona, El Descens del Sella a Astúries, El Chúndara en Peñafiel, la Fira d'Abril de Sevilla, el Carnaval de Santa Creu de Tenerife, les festes de Sant Miquel de Lleida, la Setmana Gran de Bilbao, la Fira de Màlaga i el Pas del Foc de Sant Pere Manrique.
Les festes de la Mare de Déu de la Salut se celebren els dies 7 i 8 de setembre. Es tracta de tres processons que són un compendi de les tradicions ancestrals dels valencians. La primera d'elles és la del dia 7 de setembre que trasllada a la Mare de Déu des de la Basílica de Sant Jaume fins a la capella de la Troballa, acompanyada de les muixerangues i de tots els balls. La Processó de lrs Promeses s'inicia a les 22 hores del 7 de setembre en la plaça Major i recorre els carrers Molí i Capella per a buscar la Capella de la Troballa, on finalitza la processó al voltant de l'una de la matinada.
Al matí següent, 8 de setembre, és el dia central de les Festes de la Mare de Déu de la Salut. A les 10 hores s'inicia la Processoneta del Matí des de la Capella de la Troballa per a recórrer el carrer Berca i arribar fins a la plaça Major on, passat el migdia, es pot viure un dels actes centrals d'aquestes processons el triple intent d'entrada de la imatge de la Mare de Déu en la basílica escortada per les muixerangues i rodejada per tots els balls que actuen al mateix temps.
La tercera de les processons és la Processó de Volta General que recorre el nucli antic. Als balls s'uneixen els personatges bíblics i augmenta el recorregut pels carrers de la ciutat. La processó s'inicia a les 19.30 hores i finalitza passades les dos de la matinada amb l'entrada final de la imatge de la Mare de Déu en la basílica.
Les Festes de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí compten, entre altres reconeixements, amb la declaració de Bé d'Interés Cultural, el títol de Patrimoni Cultural de la Humanitat per la UNESCO i la distinció al mèrit cultural de la Generalitat Valenciana.
Al llarg dels segles, els algemesinencs han estructurat tres processons que es duen a terme els dies 7 i 8 de setembre i que incorporen al llarg de quinze hores de processons tota una sèrie de representacions i balls pels carrers de la ciutat. Segurament, les torres humanes que alcen les muixerangues són les més conegudes, no obstant això, també estan les representacions dels  Misteris i Martiris, els balls dels Bastonets, Els Pastorets, La Carxofa, Els Arquets, Llauradores i Els Tornejants.
Es tracta d'un compendi de les tradicions valencianes que s'han mantingut vives a Algemesí al llarg de la història. Una festa en què cada any participen al voltant d'1.500 persones com a integrants en les processons.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Gracias por tu comentario.