TotAlzir@: Opinió:PER UNS BOSCOS, MUNTANYES I PAISATGES VIUS

domingo, 19 de junio de 2016

Opinió:PER UNS BOSCOS, MUNTANYES I PAISATGES VIUS

DOLOR, IMPOTÈNCIA I RÀBIA PER LES MUNTANYES I ELS PAISATGES DEL NOSTRE PAÍS.
Quan encara no estan completament extingits, des de Xúquer Viu hem de lamentar i condemnar els incendis que han afectat a les comarques de la Canal de Navarrés i la Ribera. Quasi 4.000 hectàrees calcinades, del nostre paisatge, de les nostres muntanyes i dels nostres boscs. Hem de lamentar la terrible pèrdua de biodiversitat, arbres, plantes, animals cremats en un incendi no s’hauria d’haver produït.
Hem d’agrair i reconèixer públicament a tots els efectius que han treballat de valent, moltes vegades amb risc de la seua pròpia vida, per apagar els incendis: brigades forestals de la Generalitat i la Diputació, bombers, altres brigades vingudes d’altes comunitats, pilots, UME, voluntaris, forces de seguretat, policia local, Creu Roja, protecció civil...

Els efectes d'aquesta catàstrofe mediambiental se sofriran durant anys. I les nostres aigües també seran afectades per aquests incendis. A la possible contaminació que es produirà quan les pluges arrosseguen fins als rius i zones humides les cendres i altres productes resultants de la combustió, hem d'afegir el perill de l'erosió i desertització de la zona. La desertització farà menys fèrtils les terres, mentre que l'erosió, amb la consegüent pèrdua de sòl, provocarà major risc de riuades i danys greus amb les tempestes. La pèrdua de massa forestal impedirà l'atracció d'humitat cap a la zona i les precipitacions disminuiran.
La desaparició del sòl fèrtil impedirà la penetració de l'aigua en el seu interior i conseqüentment la recàrrega dels aqüífers afectant també a zones humides que, precisament, es nodreixen d'aigua subterrània de la zona afectada.
Per això instem a les diverses institucions: ajuntaments afectats, Diputació i Generalitat, a platejar-se amb urgència un pla de reforestació, amb participació ciutadana, de les zones afectades.
PER UNS BOSCOS, MUNTANYES I PAISATGES VIUS!!
PER UN XÚQUER VIU!!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Gracias por tu comentario.