TotAlzir@: El MUMA acull l'exposició "Carles Salvador i el seu temps"

lunes, 21 de diciembre de 2015

El MUMA acull l'exposició "Carles Salvador i el seu temps"

El dimarts 22, a les 20’00 hores, s’inaugura en el MUMA d’Alzira l’exposició “Carles Salvador i el seu temps”, preparada per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Es podrà visitar fins al 10 de gener de 2016.
L'exposició, amb el nom genèric de 'Carles Salvador i el seu temps', està centrada en els diferents aspectes que van marcar la vida personal i professional del mestre d'escola, que va estudiar en la Universitat, arrelat a la terra i a la societat de l'època, i sense el que hui seria impossible entendre el valencianisme cultural i literari de la primera mitat del segle passat, junt amb destacats personatges de la cultura valenciana, com Emili Beüt, González Martí, Ferrer Pastor, Nicolau Primitiu o Sanchis Guarner, entre altres.

El color verd de la pissarra clàssica és el nexe entre els set blocs que conformen l'exposició: La vida nova. Família, ciutat i Universitat; Mestre de Benasal. L'escola i el territori; La república dels lletres. L'escriptura: art i espectacle; València capital. La societat moderna: política, educació, llengua; La poesia valenciana en 1930. Els literats valencians i la modernitat; Mestre de Benimaclet. Ensenyar, escriure en temps difícils, i Les noves generacions. La llengua i la cultura contemporànies
L'exposició reflectix perfectament els tres aspectes fonamentals de la trajectòria de Carles Salvador: la llengua, l'educació i la terra. La seua llavor en estos camps va permetre que les escoles valencianes, en particular, les d'Aielo de Malferit, la Pobla de Benifassà, Benasal i Benimaclet, conegueren la flora i la fauna, la història i la cultura, tal com recomanaven els moviments de renovació pedagògica més moderns d'Europa, com recorda el comissari de la mostra, l'acadèmic Lluís Meseguer.

"Prolífic articulista en revistes de l'època, com Foc i Flama, Pàtria Nova o El Poble Valencià, Carles Salvador va dedicar gran part de la seua producció literària en la poesia, amb obres com Plàstic, Rosa dels vents, El cor en la mà, Jardinet o El bes als llavis, entre altres, sense renunciar a gèneres com la novel·la o el teatre. La figura del mestre es va convertir en un dels grans personatges de la cultura valenciana de les primeres dècades del segle XX. L'amor cap a la llengua valenciana també va ser una constant en la vida de Carles Salvador. El polític de la llengua, com ho definien en aquells anys, va comprendre la necessitat de comptar amb una normativa bàsica, unes normes que van quedar establides a Castelló en 1932"." El seu Gramàtica valenciana i els cursos de llengua del Rat Penat van obrir el camí a molts altres il·lustres valencianistes, que van continuar l'obra iniciada per l'escriptor que  tenia per lema: "València per damunt de tot"."

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Gracias por tu comentario.