TotAlzir@: Sueca realitza la tradicional solta d'aigües

viernes, 20 de mayo de 2016

Sueca realitza la tradicional solta d'aigües

 El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha acompanyat a la comunitat de regants de Sueca i als representant del consistori en este tradicional acte
Este migdia ha tingut lloc, en les séquies de Major i de Muzquiz, el tradicional acte de la solta d'aigües amb el qual es marca l'inici de la campanya agrícola en el terme municipal de Sueca. L'acte ha estat presidit pel president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; la consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián; l'alcaldessa de Sueca, Raquel Tamarit; la presidenta de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Mª Ángeles Ureña i l'amfitrió, el president de la Comunitat de Regants de Sueca, José Pascual Fortea. A la jornada han assistit també altres representants de la corporació municipal, associacions agràries i de regants i altres invitats.


Fortea ha començat la seua intervenció lloant el treball de l'actual consell de la Generalitat per retornar el protagonisme que mereix a la nostra agricultura i tot seguit el president de la Comunitat de Regants s'ha dirigit al president de la Generalitat per traslladar-li algunes de les principals reivindicacions i demandes del col·lectiu. En el seu discurs, Fortea ha sol·licitat al consell l'execució d'una obra de millora per aconseguir un sistema de reg més eficient i competitiu i també ha aprofitat l'ocasió per manifestar el rebuig de la comunitat de regants al Pla Hidrològic del Xúquer aprovat el passat mes de gener, un pla que, ha remarcat, manté diferents aspectes negatius com ara l'increment del dèficit del sistema Xúquer, el manteniment de la quantia de reserves per a usos futurs “irrealitzables” en el termini de vigència del pla o l'ambigüitat respecte al transvasament del Xúquer-Vinalopó.
El representant del col·lectiu de regants no ha oblidat tampoc parlar-ne de l'Albufera, “una joia natural” ha dit, que necessita de la garantia d'aigua de qualitat i també, alhora, la reducció de la càrrega contaminant que li arriba de les poblacions industrials. “Tenim molt de treball per davant per arribar a l'equilibri necessari que garantisca l'atenció de les demandes, la supervivència del Riu Xúquer i la recuperació de l'Albufera, però posarem tot de la nostra part per aconseguir-ho” ha conclòs Fortea.

Per la seua banda, el  president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reivindicat la importància de treballar junt al sector agrícola per tal d'aconseguir tindre "els recursos suficients per a fer obres hidràuliques i poder ajudar com cal a la internacionalització de l'agricultura". "És una alegria compartir un esdeveniment que té molt de simbolisme i molt a veure amb tot allò que és ser valencià; la importància de l'aigua pels valencians és un fet inqüestionable", ha assegurat el President que s'ha mostrat agraït per la invitació a participar-hi.

El cap del Consell ha reivindicat l'agricultura valenciana com un sector "estratègic, fonamental, capaç i competitiu", que "té molt a veure amb la mentalitat dels valencians, que “sempre hem pensat que el que no férem nosaltres, seria difícil que algú ho fera". En este sentit, el President ha recordat que els valencians, en alguns casos, tenim tres o quatre vegades menys ingressos per facilitar els mateixos serveis que altres comunitats.

Puig ha reivindicat també al seu parlament el paper del riu Xúquer per als valencians i ha recalcat que contraposar el medi ambient a l'agricultura és "ridícul". "Hem de treballar sempre junts mirant que el futur siga sostenible, un camí en el qual esteu treballant els regants, que des de fa molt sabeu que són compatibles les dues mirades", ha afirmat.
Per últim, el president s'ha compromés a treballar colze a colze amb els regants per millorar tot el relatiu a la distribució d'aigües i ajudar-los, en la mesura que siga possible, en les demandes de millora d'infraestructures.

En acabar els parlaments, els representants del Consell, l'alcaldessa de Sueca i el president de la Comunitat de Regants han procedit a la solta simbòlica de les aigües.


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Gracias por tu comentario.