TotAlzir@: Els Ciutat d’Alzira 2013 ja tenen finalistes

viernes, 8 de noviembre de 2013

Els Ciutat d’Alzira 2013 ja tenen finalistes

El jurat del XXV Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira ha seleccionat tres obres com a finalistes entre les 38 presentades en aquesta modalitat. Una d’aquestes serà la guanyadora dels 16.000 € amb què l’Ajuntament d’Alzira patrocina el guardó. Així, el pròxim Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira pot ser per a una història poètica que narra la vida de dos jueus separats per cinc-cents anys; per a una obra ambientada en el món del teatre i la llibertat d’expressió en ple franquisme; o bé per a una novel·la negra molt actual on la corrupció, que afecta molts i diversos àmbits, n’és la principal protagonista.

En el XIX Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General, que la Universitat de València patrocina amb 12.000 €, s’han abordat temes molt diversos. Entre els 9 originals presentats, el jurat destaca tres obres: una que convida a fer un recorregut pels descobriments científics que han canviat el món; una altra que presenta un compendi de les noves tècniques en biomedicina que poden millorar la nostra vida i els debats que generen; i per últim, una obra que, amb la lluna com a leitmotiv, ens acosta les vides de vint-i-sis dones que han donat nom a molts cràters lunars.

Al XV Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta, que aquesta entitat dota amb 8.000 €, han optat 10 originals, dels quals dos han sigut escollits pel jurat com a finalistes. Un dietari que comprén reflexions i aforismes sobre elements de la quotidianitat i d’altres propis de l’actualitat en diferents àmbits i un gran viatge per les riberes i els temps de la Mediterrània, enllaçant les arrels de totes les cultures i religions que abasta, són les dues candidates a rebre el guardó.
Al VIII Premi de Poesia Ibn Jafadja s’han presentat 41 originals. El jurat ha destacat la bona qualitat de les obres presentades i n’ha seleccionat quatre com a finalistes per a optar als 5.000 € amb què la UNED patrocina aquest premi. Entre aquestes, trobem un poemari que esdevé un crit de l’actualitat i una reflexió sovint filosòfica de l’home contemporani; un altre que reflexiona sobre el pas del temps associat a les quatre estacions; també un que indaga la realitat crua de l’existència humana i el desig d’un món millor i, per últim, un recull de poemes amb diverses temàtiques.

Els veredictes que ja es coneixen
D’altra banda, hi ha tres categories dels Ciutat d’Alzira 2013 els veredictes de les quals ja s’han fet públics: el VIII Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca, el XVIII Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil i el XVIII Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre.
El veredicte del XVIII Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil i del XVIII Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre es va fer públic dijous passat. Esperant la lluna plena, de Vicent Sanhermelando, va obtenir el guardó que la Fundació Bancaixa dota amb 16.000 € i al qual s’havien presentat 33 obres. En aquesta novel·la, molt ben documentada i ambientada, recrea els mesos previs a la conquesta de València per part de Jaume I des de la perspectiva musulmana. Jaume és un jove mestís que, en començar a servir en una casa adinerada, descobrirà l’amor. Serà una relació impossible fins que l’arribada dels conqueridors canvie les coses fins a un extrem insospitat. A més, el jurat d’aquest premi va distingir també com a finalista l’obra L’aurora de la fi del món, de Pep Castellano.
David Navalón ha sigut l’autor guardonat amb el XVIII Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, que Edicions Bromera dota amb 2.500 €. La seua obra, que va ser escollida entre les 23 presentades, és El guardià dels cinc secrets. Està protagonitzada per un avi i el seu nét que, mentre recorren el Benicadell, van descobrint les llegendes que s’hi amaguen, convertint-se així en els guardians dels seus secrets. L’estima per la natura i la cultura popular es barregen amb llegendes i personatges misteriosos en una novel·la que permetrà als més joves conéixer una part del nostre patrimoni. A banda, l’obraTu t’ho perds, julivert!de Lourdes Boïgues, va ser declarada també finalista de la modalitat infantil.
Finalment, el VIII Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca, en el qual han concursat 45 originals, ha sigut per a Carles Alberola, per l’obraM’esperaràs?, una comèdia d’embolics amb l’empremta inconfusible de l’autor que ens presenta dos amics i la dona i la germana d’un d’ells que es reuneixen a sopar. A partir d’ací, se succeeixen els girs i els embolics entre els quatre: amors creuats, infidelitats no confessades..., tot amanit amb un bon còctel d’acudits que fan de l’obra un viver d’emocions i situacions divertides que engresquen el lector. Així mateix, el jurat de la modalitat de teatre també ha declarat finalista l’obra Déus, dies i treballs, de Manuel Molins.
A la XXV edició dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira s’han presentat un total de 199 originals que opten als 65.500 € de dotació global d’aquest certamen. A més, l’elevat índex de participació confirma un any més la rellevància social i cultural d’aquest esdeveniment literari que fomenta la producció literària en la nostra llengua.
Els noms dels guanyadors de les categories de novel·la, divulgació científica i assaig es coneixeran demà divendres, 8 de novembre, al llarg del tradicionalsopar de lliurament dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira, que tindrà lloc a la Sala Rex Natura d’Alzira en un sopar que reunirà un nombrós públic dels àmbits de la política, la cultura, l’economia i l’educació.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Gracias por tu comentario.