TotAlzir@: Els Ciutat d’Alzira 2015 ja tenen finalistes

jueves, 12 de noviembre de 2015

Els Ciutat d’Alzira 2015 ja tenen finalistes

  • Els guanyadors dels premis de novel·la, divulgació científica, assaig i poesia es coneixeran demà divendres, 13 de novembre, en el transcurs del tradicional sopar.

El jurat del XXVII Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira ha seleccionat quatre obres com a finalistes entre les divuit presentades en aquesta modalitat. Una d’aquestes serà la guanyadora dels 16.000 € amb què l’Ajuntament d’Alzira patrocina el guardó. Així, el pròxim Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira pot ser per a una obra ambientada en l’època de les colònies espanyoles a l’Àfrica; per a una novel·la policíaca situada a Oriola i que gira al voltant d’uns violents assassinats en sèrie; una altra que reflexiona sobre la crisi de valors i la desorientació d’una generació, i finalment, un relat on la denúncia dels maltractaments a les dones n’és la protagonista, però també la literatura i els fantasmes del passat.

En el XXI Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General, que la Universitat de València patrocina amb 12.000 €, s’han abordat temes molt diversos. Entre els set originals presentats, el guardó serà per a una de les tres obres que el jurat ha destacat: un assaig al voltant del desenvolupament embrionari des d’una perspectiva evolutiva; una anàlisi desmitificadora de les relacions entre ciència, tecnologia i societat, i un conjunt de biografies de les dones que donem nom a alguns cràters de la Lluna.
Al XVII Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta, que aquesta entitat dota amb 8.000 €, han optat dotze originals, dels quals quatre han sigut escollits pel jurat com a finalistes. Un treball sobre la comunicació de masses i els problemes que genera el model que empren majoritàriament els mitjans, una obra sobre l’exili de diferents autors d’àmbits creatius diferents, i dos dietaris, un molt lligat a l’art en les seues diverses manifestacions i la realitat intel·lectual del País Valencià i Catalunya, i l’altre, molt intimista, que exposa les reflexions d’un malalt de càncer des que coneix la malaltia, opten a guanyar el guardó.
Al X Premi de Poesia Ibn Jafadja s’han presentat vint-i-sis originals. El jurat n’ha seleccionat quatre com a finalistes, per la seua qualitat indiscutible, per a optar als 5.000 €amb què la UNED patrocina aquest premi. Entre aquestes, una obra que fa un recorregut per diferents paisatges, ciutats i personatges destacats de la literatura. També un poemari que descriu un diàleg amb el jo poètic de l’autor, amb joc de conceptes i paraules. D’altra banda, una obra que destaca per la sensualitat dels seus poemes amorosos i per l’encert d’uns textos que rememoren records. I finalment, hi trobem una obra que planteja els dubtes del poeta que no renuncia a la lluita, encara que s’interroga sobre la utilitat del seu treball.

Els veredictes que ja es coneixen
D’altra banda, hi ha tres categories dels Ciutat d’Alzira 2015 els veredictes de les quals ja s’han fet públics: el X Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca, el XX Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil i el XX Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre.
El veredicte del XX Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil i del XX Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre es va fer públic divendres passat, 6 de novembre.La venjança dels panteres negres, de Gemma Lienas, va obtenir el guardó que la Fundació Bancaixa dota amb 16.000 € i al qual s’havien presentat 16 obres. L’obra presentael relat de quatre personatges ben diversos que, a poc a poc, van enllaçant les seues històries. Òscar és un adolescent sense il·lusió si no fóra per la seua germana, Mabel, i pels col·legues de la banda, que el fan sentir part d’alguna cosa. En canvi, Baldo, el líder dels Black Panthers, és violent i seductor, i té un objectiu clar: carregar-se Daniel, el traïdor que fa un any el va denunciar i va fer que l’inspector López l’humiliara davant dels seus. Després d’haver fugit de la ciutat quan van passar els fets, Daniel es veu obligat a tornar. Qui el trobarà primer, l’inspector López o «els panteres»? El jurat d’aquesta modalitat va escollir també com a finalista l’obra El tresor de Karim, de Jesús Mollà, un relat que ens transporta al Mediterrani a les acaballes del segle xvi.
Enric Lluch ha sigut l’autor guardonat amb el XX Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, que Edicions Bromera dota amb 2.500 €. L’obra Mònica, Tonet i l’home que sabia fabricar flautes de canya, que va ser escollida entre les 19 presentades, ens acosta la història de Modu, un senegalés que viu en un molí abandonat, a través dels ulls dels protagonistes, Mònica i Tonet. Els dos xiquets s’adonen que la manera de sobreviure del jove guarda poca relació amb les opinions i les reaccions d’alguns adults que coneixen, i decideixen ajudar-lo, encara que no sempre de la manera més encertada. D’altra banda, el jurat ha declarat com a finalista de la modalitat infantil l’obra El bolígraf de Higgs, de Rubèn Montañá, una novel·la que barreja humor, aventures i ciència-ficció.
Finalment, el X Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca, en el qual han concursat quinze originals i que es va fer públic el 30 d’octubre, ha sigut per a Xavier Puchades, per l’obra Saqueig, un text que ens acosta a l’univers de dues dones, una jove que cuida de l’altra, més major, i que viuen juntes en un bloc d’apartaments buit a vora mar. Durant uns dies, una balena morta a pocs metres d’on viuen els fa companyia. El dia que desapareix, la dona més major deixa de menjar i la jove observa preocupada com cada vegada té menys temps per a descobrir secrets que solament coneix la dona gran. Per què la cuida realment? És la seua filla? Les dues protagonistesamaguen unes biografies inesperades, i la proximitat de la mort atraurà fantasmes que posaran en evidència les seues debilitats humanes.
A la XXVII edició dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira s’han presentat un total de 113 originals que opten als 65.500 € de dotació global d’aquest certamen, una participació que confirma un any més la rellevància social i cultural d’aquest esdeveniment literari que fomenta la producció literària en la nostra llengua.
Els noms dels guanyadors de les categories de novel·la, divulgació científica i assaig es coneixeran demà divendres, 13 de novembre, al llarg del tradicional sopar de lliurament dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira, que tindrà lloc a la Sala Rex Natura d’Alzira en un acte que reunirà un nombrós públic dels àmbits de la política, la cultura, l’economia i l’educació.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Gracias por tu comentario.