TotAlzir@: ARTICUL OPINIÓ: Amiant i deteriorament a l'IES Rei en Jaume d'Alzira

domingo, 15 de marzo de 2015

ARTICUL OPINIÓ: Amiant i deteriorament a l'IES Rei en Jaume d'Alzira

Encara existix amiant en les estructures d'alguns centres educatius d'Alzira, entre ells el meu institut, el Rei En Jaume, on quasi tot el centre està recobert per sostres d'uralita, i concretament, en les aules de Música, on impartix classe baix d'estes plaques de fibrociment en mal estat des de 1995. La situació és preocupant, donat que el fibrociment conté amiant, un material potencialment perillós per a la salut quan es deteriora, i que a Espanya està prohibit des de 2001 per la seua gran toxicitat. A més a més, la part superior del sostre de les esmentades aules de Música està en un deplorable estat de conservació, produint goteres en les aules cada vegada que hi ha pluja forta. A més del deteriorament que pot causar en el material de les aules, també comporta el perill que les fibril·les que componen l'amiant s'alliberen per les aules i puguen ser inhalades per professors i alumnes, amb les malalties que açò puga comportar, com mesoteliomes, càncer de pulmó o fibrosi pulmonar. 
En este mateix centre, pel desembre de 2012, ja es van retirar d'urgència les restes d'una teulada de fibrociment que es va enfonsar i tres alumnes van resultar ferits.
Està en joc la seguretat de professors i alumnes, que acudim a diari als centres, per tant caldria donar una solució a este greu problema, que afecta, a més de l'IES Rei En Jaume, a altres recintes educatius com l'Escola Permanent d'Adults "Enric Valor". 

En els pressupostos de la Generalitat es contempla l'actuació en centres educatius per garantir la seguretat d'alumnes i treballadors, i s'emmarca dins del Pla de Revisió d'Infraestructures Educatives (Prie), posat en marxa el 2013.  En este últim trimestre la Conselleria d'Educació ha intervengut en molts centres de la Comunitat (però no en els de la nostra ciutat) que, a més de retirar fibrociment, també ha inclòs obres de tots tipus, que també fan falta als instituts d'Alzira, com arranjament de finestrals, reforços en pilars i forjats o renovacions del sistema elèctric.

El passat 23 de gener el Grup Municipal Socialista a l'Ajuntament d'Alzira va sol·licitar, una volta més, que s'actue  en lleugeresa en els centres educatius de la nostra ciutat. Es va presentar una moció per mig de la qual instàvem a la Conselleria d'Educació la retirada de tot el material de fibrociment, en este cas concret, que queda a la part exterior del centre de l'Escola Permanent d'Adults, encara que amb anterioritat ja registràrem altres mocions demanant la retirada d'este tipus de material de tots els centres de la ciutat on encara forma part de les seues infraestructures.   

Els socialistes ens reafirmen en que l'actuació hauria de ser urgent, i no realitzar-la de manera immediata seria una irresponsabilitat molt greu, ja que, com hem dit abans, l'amiant és un material potencialment perillós per a la salut i que pot donar lloc a contraure greus malalties pulmonars. Així mateix els elements retirats haurien de ser substituïts per materials completament innocus.

El Partit Popular lluny de resoldre el problema continua mirant cap a un altre costat, quan el que hauria de fer és, amb celeritat, retirar l'amiant que queda a tots els centres d'ensenyament, perquè la salut dels estudiants i docents no ha de tindre color polític, sinó voluntat. El Partit Popular no hauria de consentir que açò estiga ocorrent, ja que en política s'està per a resoldre problemes no per a crear-los o passar d'ells. 

Pepe Grau

Nº 4 de la Candidatura del PSPV-PSOE de Alzira   

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Gracias por tu comentario.