TotAlzir@

sábado, 7 de mayo de 2016

  • L’abastiment d’aigua potable a les poblacions ha guanyat centralitat al debat ciutadà arreu del mon, als darrers anys, per diferents motius.
L’organització de Nacions Unides ha reconegut recentment (2010) l’accés a l’aigua potable i al sanejament com un dret humà fonamental. A la Unió Europea organitzacions cíviques i sindicals promogueren la primera Iniciativa Ciutadana Europea exitosa, per tal de reclamar a les institucions europees la regulació efectiva del dret humà a l’aigua. Un dels motius principals de preocupació és la tendència a la privatització de la gestió de l’aigua i al tractament mercantil de les fonts d’aprovisionament. Des dels anys vuitanta del segle passat s’ha produït un procés silenciós d’apropiació privada de l’aigua amb conseqüències negatives en moltes parts del món –també al País Valencià-, les quals han provocat moviments de recuperació de la gestió pública en ciutats com Cochabamba, París o Berlin.

D’altra banda, els efectes del canvi climàtic i el deteriorament de l’estat dels ecosistemes hídrics comprometen el futur de l’abastiment d’aigua potable de qualitat si no es prenen mesures de prevenció i reducció de les pressions degudes a l’extracció excessiva de cabals per a usos productius i a la contaminació. La Llei d’aigües estableix de manera clara la prioritat dels abastiments en el repartiment de l’aigua per a usos humans, però aquesta preferència no sempre es materialitza en la pràctica.
La Ribera del Xúquer ha patit en els últims anys la mala qualitat del aigua de boca, provocada per la contaminació dels aqüífers, i ha lluitat per accedir a fonts de bona qualitat per als abastiments urbans sense necessitat de pagar peatges injustificats.

Objectiu de la jornada
La jornada pretén avançar en el debat del canvi de model de gestió de l’aigua potable i el sanejament, tot explorant l’oportunitat i les possibilitats d’una gestió pública basada en criteris d’accessibilitat universal i sostenibilitat ambiental, econòmica i social, que la situe al servei i sota el control dels ciutadans.
La Jornada està dirigida principalment a càrrecs polítics i tècnics municipals, així com a representants d’organitzacions ciutadanes interessades, especialment de les comarques de La Ribera del Xúquer.

Estructura i programa
La Jornada es desenvoluparà en torn a dos blocs temàtics en els quals els intervinents convidats realitzaran unes exposicions inicials breus sobre qüestions concretes formulades per la moderadora (Julia Martínez) i immediatament es donarà pas a la participació de la resta dels assistents.
Al primer bloc “Oportunitats i limitacions per a la recuperació pública de l’abastiment d’aigua. Models de gestió pública de qualitat” es plantejaran les següents preguntes:
A. Quins són els principals obstacles que entorpeixen la recuperació de la gestió pública de l’aigua i quines mesures concretes ajudarien a avançar en aquesta recuperació?
B. Quins models i propostes concretes cal impulsar per tal d’incorporar la participació ciutadana en la gestió del cicle urbà de l’aigua?
Per al segon bloc "Necessitat i possibilitats de suport administratiu a la gestió pública de base municipal de l’aigua" la pregunta serà:
C. En relació amb el suport de les administracions supramunicipals a la gestió pública municipal de l’aigua, quines possibilitats concretes existeixen i quines s’haurien de crear o impulsar per tal de respondre a les necessitats presents?

Programa
09:00-09:15 - Acollida de participants
09:15-09:30 - Inauguració
Òscar Navarro (President del Consorci Ambiental de La Ribera)
Diego  Gómez (Alcalde d’Alzira)
Txema Pelàez (President de la Mancomunitat de La Ribera Alta)
Laura Sánchez (Gerent de la Fundació Nova Cultura de l’Aigua)
09:30-10:00 - Presentació de la Jornada
Francesc La-Roca (Universitat de València/Fundació Nova Cultura de l’Aigua)
10:00-11:15 - Oportunitats i limitacions per a la recuperació pública de l’abastiment d’aigua. Models de gestió pública de qualitat
Juan Manuel Ramón (Assessor de la Diputació de València)
Luís Babiano (Gerent de l’Asociación Española de Operadores Públicos de Abastecimiento y Saneamiento - AEOPAS)
Albert Testart (CONGIAC)
Valentín Mateos (Regidor de l’Ajuntament de Silla)
11.15-11:45 - Pausa café
11:45-12:45 - Necessitat i possibilitats de suport administratiu a la gestió pública de base municipal de l’aigua
Josep Bort (Diputat delegat de Medi Ambient. Diputació Provincial de València)
Enrique Lapuente (Gerent de l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals-EPSAR)
Graciela Ferrer (Diputada de les Corts Valencianes).
Julià Álvaro (Secretari Autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic. Generalitat     Valenciana).
12.45-13.45 - Debat general
13.45-14.00 - Conclusions i cloenda

Inscripció
L’assistència és oberta i gratuïta (prèvia inscripció) en http://goo.gl/forms/pCd71zkVUE
Organitzen: Ajuntament d’Alzira / Consorci Ambiental de la Ribera / FNCA
Col•laboren: Mancomunitat de la Ribera Baixa / Mancomunitat de La Ribera Alta / Xúquer Viu

Aquesta Jornada forma part de les activitats complementàries del IX Congrés Ibèric de Gestió i Planificació d’Aigües, que es celebrarà a València del 7 al 9 de setembre de 2016 http://www.congresoiberico.org

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Gracias por tu comentario.