TotAlzir@: Conferència “30 anys de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià”

sábado, 21 de diciembre de 2013

Conferència “30 anys de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià”

La Casa de la Cultura va acollir la conferència-taula redona “30 anys de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià”, amb Ciprià Císcar i Fernando Villalonga, exconsellers de Cultura.
L’alcaldessa d’Alzira, Elena Bastidas, va ser l’encarregada de presentar els dos conferenciants. Bastidas va destacar que “estic hui ací per a fer el reconeixement i homenatge a una llei molt significativa dels últims anys, com és la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià que enguany ha complit 30 anys. Una norma legal estatuària que va establir la incorporació oficial del valencià a l’ensenyament, a l’administració, a la justícia i a molts més àmbits de la vida pública, i obria la porta al foment i a l'expansió de la nostra llengua en tots els espais culturals i educatius”.

La màxima autoritat local va afegir: “A partir d’ahí, l´ús i el cultiu de la nostra llengua s’ha vist realitzat. En el desplegament de la Llei, l’Administració tenia, i té, un gran paper a desenrotllar. També, i molt important, l’administració local. En eixe sentit, l’Ajuntament d’Alzira ha anat desplegant nombroses iniciatives i realitzacions a favor de la normalitat del valencià. Es va crear l’oficina de promoció del valencià, SERVAL (ara SERVAL-AVIVA); es donen cursos d’ensenyament; s’ha incorporat la impartició del llenguatge administratiu. Hem signat els convenis de col·laboració amb la Conselleria d’Educació i Cultura, els ajuntaments i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. I un conveni singular amb la institució normativa valenciana per a impulsar, més encara, el seu ús en la nostra Ciutat. I tot això amb la participació també en nombrosíssimes campanyes de promoció i sensibilització. I vull destacar la tasca en el terreny de la literatura, on Alzira ocupa un llocs principals en la nostra llengua, per la creació, manteniment i expansió dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira”.
Ciprià Císcar va ser conseller de Cultura, Educació i Esports en 1983 i  principal impulsor de la seua creació i aprovació. Fernando Villalonga va ser el primer conseller, a partir de 1995, responsable d’eixa aplicació, un conseller molt significatiu en eixa etapa política del nostre poble, i en la promoció de la nostra llengua.


La Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, que enguany ha fet 30 anys, va possibilitar, amb rang de Llei estatuària, la incorporació obligatòria del valencià a l’ensenyament, a l’Administració i a altres àmbits de la vida pública, després de quasi 300 anys d’absència. Celebrar el seu 30 aniversari és un bon motiu per a continuar donant-li suport i seguir aplicant-la i realitzant-la en la pràctica.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Gracias por tu comentario.