TotAlzir@: Mort Francesc de Paula Burguera

domingo, 18 de octubre de 2015

Mort Francesc de Paula Burguera

Francesc de Paula Burguera, el periodista, assagista i polític, nascut a Sueca, ha mort aquest divendres als 87 anys d’edat. L’Ajuntament de Sueca no ha comunicat la noticia abans per desig exprés de la família.
Amb la mort de Burguera, Sueca acomiada una de les figures més importants de la seua història recent. La seua trajectòria i el seu compromís cívic amb la nostra terra han estat reconeguts per diferents institucions, així en els darrers anys, Burguera ha rebut direferents reconeixements cívics i culturals. En aquest sentit i entre altres distincions, l’any 1998 l’Ajuntament de Sueca, el seu poble natal, li va concedir la Medalla d’Or de la Ciutat i el mateix any va ser distingit també amb la Creu de Sant Jordi que atorga la Generalitat de Catalunya.
Més recentment, el 2008, va rebre el IX premi Vicent Ventura, concedit per les Universitats de València i per la Universitat Jaume I de Castelló. I tanmateix va ser nomenat membre de l’Ordre del Mèrit Constitucional amb tractament d’excel·lentíssim senyor.
Darrere la figura de Francesc de Paula Burguera, conegut també familiarment com Paco Burguera, hi ha tota una vida ben intensa dedicada en gran part a les seues dues passions, la política i el periodisme.
Burguera va iniciar als  divuit anys els seus estudis en la Facultat de Filosofia i Lletres de València; no obstant, convençut que hi havia d’altres estudis amb més eixides, prompte es va deixar aquests estudis per començar econòmiques a Madrid. És allà on va comença a escriure i és allà també on va descobrir la seua inquietud pel teatre. Bona part de la seua trajectòria professional ha girat després al voltant de la seua especialitat professional, així els seus inicis com a periodista estan lligats a l’anàlisi econòmica i al seguiment de la situació i la conjuntura del mercat dels principals productes valencians (la taronja i l’arròs). La seua preocupació pels interessos agrícoles dels seus veïns el portaria fins i tot a presidir, en la dècada dels 60, el Sindicat Arrosser de Sueca. Més avant, però, canvia el periodisme econòmic per la tribuna d’opinió i començaria a interessar-se més de prop per la política als papers que publicava.
Burguera, a més, és autor de diferents obres poètiques, teatrals i assajos. Entre aquestes es poden destacar algunes com ara el seu primer llibre, Ara que sóc aquí; l’obra que va escriure i dirigir, l’Home d’aigua o l’assaig És més senzill encara: Digueu-li Espanya, amb el que va guanyar l’any 1990 el Premi d’assaig Joan Fuster dins els XIX Premis Octubre. Tanmateix, cal destacar que ha estat col·laborador de diferents mitjans i publicacions com ara Madrid, Levante-EMV, Las Provincias, Avui, El País o El Temps entre d’altres.
Si bé, és conegut també perquè ha esdevingut un dels principals referents del nacionalisme valencià. Burguera va encetar amb diferents amics i conveïns, entre ells el seu paisà, Joan Fuster i l’advocat i cronista, Fermí Cortés, una trajectòria valencianista que ja mai abandonaria.
Burguera va decidir participar en la política de manera activa i des de dintre. Així, en les darreries del franquisme va fundar el Partido Demócrata Liberal del País Valenciano, del qual va ser secretari general i va arribar a ser escollit diputat del Congrés formant part de la coalició d’Unió de Centre Democràtic. No obstant, poc després, en convertir-se aquella coalició en un partit unitari, Burguera no va voler adherir-se i va passar al grup mixt i poc després fundà el Partit Nacionalista del País Valencià, del qual seria secretari general i cap de llista en les eleccions de 1979, sense obtenir-ne resultats positius. Més tard, tres anys després, ho tornava a intentar amb la Unitat del Poble Valencià, resultat de la fusió del PNPV i de l’agrupament d’esquerres. El 1983 però, s’aparta definitivament de la política activa, tot i que va continuar en ella d’alguna manera, en aquest cas des de la vessant periodística, portant el gabinet de premsa de Convergència i Unió, primer al Senat i més tard al Congrés. I encara entre el 2005 i el 2008 va presidir la Plataforma cívica Valencians pel Canvi.

L’Ajuntament de Sueca ha decretat, a partir de hui, tres dies de dol per la mort d’aquest il·lustre veí. D’altra banda, aquest diumenge l’Ajuntament acollirà al saló de plens la capella ardent que estarà oberta des de les 11 hores del matí fins les 20 hores de la vesprada. Després, el dilluns, a les 10 hores, el President de les Corts Valencianes i Secretari general del Bloc, Enric Morera, serà l’encarregat de llegir un panegíric, al mateix saló de plens, en l’acte previ a la missa funeral que es celebrarà el mateix dilluns a les 11 hores, a la Capella del Santíssim Crist de l’Hospitalet de Sueca. Francesc de Paula Burguera serà soterrat al pavelló de fills il·lustres del Cementiri Municipal de la ciutat.



No hay comentarios:

Publicar un comentario

Gracias por tu comentario.