TotAlzir@: Xavier Puchades guanya el X Premi de Teatre Palanca i Roca d'Alzira 2015

viernes, 30 de octubre de 2015

Xavier Puchades guanya el X Premi de Teatre Palanca i Roca d'Alzira 2015

  • Saqueig, una comèdia agredolça, guanya el X Premi de Teatre Palanca i Roca.
  • L’autor, Xavier Puchades, dibuixa una al·legoria de les misèries del món de l’art i de la política i, alhora, de les febleses de la condició humana

Saqueig, de Xavier Puchades, és l’obra guanyadora del X Premi de Teatre Palanca i Roca, convocat per l’Ajuntament d’Alzira i dotat amb 6.000 €. Entre els 15 originals presentats al certamen, el jurat ‒format per Salvador Bataller, Josep Palomero, Jordi Verdú, Joan Yago i Diego Gómez‒ ha escollit aquesta peça que destaca per «l’ofici teatral de l’autor per a fer que una suma d’elements que, d’entrada, semblen totalment heterogenis, dispars, a poc a poc encaixen a la perfecció per a constituir finalment un conjunt homogeni que ompli l’escenari i la imaginació del lector». L’obra serà publicada en la col·lecció «Bromera Teatre».

Saqueig tracta sobre dues dones, una jove que cuida de l’altra més major, que viuen juntes a l’últim pis d’un bloc d’apartaments buit a vora mar. Durant uns dies, una balena morta a pocs metres d’on viuen els fa companyia, però un dia, desapareix. La dona més major deixa de menjar i la jove observa preocupada com cada vegada disposa de menys temps per a descobrir secrets que solament coneix la dona gran. Per què la cuida realment? És la seua filla? Les dos protagonistes amaguen unes biografies inesperades i la proximitat de la mort atraurà fantasmes que posaran en evidència les seues debilitats humanes.
Aquesta obra està inspirada en certs personatges i fets de la vida pública que acostumen a aparéixer en els diaris, i constitueix una reflexió sobre la condició humana. L’obra trasllada al teatre l’estructura d’una sèrie de ficció, on l’espectador se sent atret per la possibilitat de saber més sobre els personatges, però sempre des de paràmetres estrictament teatrals.
Xavier Puchades (València, 1973) és dramaturg, director d’escena i guionista. Com a dramaturg ha estrenat textos com Terrat, Àcars, Desídia, El mentider o Èxit, i d’altres coescrits amb dramaturgs valencians com Arturo Sánchez Velasco, Begoña Tena o Guada Sáez. Com a director d’escena, s’ha dedicat, sobretot, a escenificar textos d’autors internacionals i contemporanis, com Rafael Spregelburd, Javier Daulte, o Sarah Kane, entre altres. A més, ha participat en obres col·lectives vinculades a un teatre d’urgència com Zero Responsables o Valentia i ha treballat amb diverses companyies valencianes. Actualment, té la seua companyia pròpia, Teatrencompanyia. També ha desenvolupat la seua tasca com a guionista en diferents formats de ficció televisiva per a TV3, RTVV, TVE o IB3.
Xavier Puchades rebrà els 6.000 € amb què està dotat el guardó del Palanca i Roca, juntament amb el trofeu dels Ciutat d’Alzira –obra de l’artista Manuel Boix–, durant el sopar de lliurament dels XXVII Premis Literaris Ciutat d’Alzira, que tindrà lloc la nit del 13 de novembre i durant el qual es coneixeran els guanyadors de la resta de modalitats (novel·la, divulgació científica, assaig i poesia).

D’altra banda, el pròxim divendres 6 de novembre es farà públic el veredicte del XX Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil i del XX Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, guardons que també formen part dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira,

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Gracias por tu comentario.