TotAlzir@: NO VOLEM VERINS EN ELS NOSTRES JARDINS

miércoles, 27 de abril de 2016

NO VOLEM VERINS EN ELS NOSTRES JARDINS

            En molts municipis, fins i tot alguns governats per gent progressista, continuen utilitzant l'herbicida glifosat, probable cancerigen segons l'OMS, i verins com l'imidacloprid dins dels cascs urbans, al costat mateix de cases, escoles, hospitals i de les voreres per on anem les persones. En alguns casos s'han polvoritzat aquests verins inclús dins dels patis escolars, on juguen xiquets de curta edat, malgrat ser els més sensibles als tòxics.

            Per altra banda, als jardins i arbres municipals encara continuen emprant tècniques inadequades i obsoletes com les podes excessives o més bé mutilacions arbràries, agranar les fulles de terra baix dels arbres per a tirar-les al fem, cultivar gespa regant-la diàriament durant mig any o més per a segar-la sovint i tirar-la en bosses de plàstic als contenidors del fem, plantar exòtiques que demanen massa aigua i massa manteniment o d'altres que a voltes són vertaderes plagues vegetals, etc.
            Per tot això, La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció hem demanat per escrit a la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural:
1r. Que com ja s'ha fet en altres Comunitats Autònomes d'Extremadura, Aragó i La Rioja, i en diferents ciutats espanyoles i europees, ací també es prohibisca totalment l'ús del glifosat almenys en les zones urbanes.
2n. Que s'amplie la prohibició a tot tipus de verins químics dins els cascs urbans, per raons de salut pública i ambiental. Algun dia hem de ser capdavanters i no anar-hi sempre a la cua en aquestes decisions ineluctables.
3r. Que la Conselleria elabore una Guia de Bones Pràctiques en Jardineria, recomanant utilitzar les plantes més adequades per a cada lloc entre els centenars d'espècies autòctones xeròfiles, mediterrànies, que en tenim i que no necessiten pràcticament més aigua que la que plou ni a penes manteniment; una Guia que faça arribar a tots els Ajuntaments, organitzant si cal cursos per als responsables de Jardineria i visites a centres com el Jardí Botànic de València, on podran vore per exemple com deixen les fulles en terra baix dels arbres en volta de tirar-les als contenidors. La Conselleria té experts en Agricultura Ecològica sobrats, com els de l'Estació Experimental Agrària de Carcaixent, per elaborar aviat esta Guia de Bones Pràctiques en Jardineria.
            A més, estes mesures complementarien bé el Pla de Desenvolupament d'Agricultura Ecològica que ara duu endavant la Conselleria i poden servir fins i tot per a conscienciar la ciutadania sobre la necessitat i factibilitat d'aquest nou model d'agricultura i jardineria, molt més ecològic, saludable i rendible que el convencional.

            La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Gracias por tu comentario.