Quan UTE Ribera- Salud es va quedar l’Atenció Primària del departament van crear els CSI, amb urgències les 24 hores del dia i on es podia donar alguns tractaments hospitalaris sense haver d’enviar a l'Hospital. Per això els van dotar de personal, 2 dos metges i dos infermers per torn i, a més, en Alzira disposàvem d'una unitat de suport bàsic (SVB) que tenia la base en el CSI.
Com ja vam denunciar en el seu moment, la direcció de l'hospital va decidir retallar en el personal d'urgències tenint com a conseqüència que a la nit només hi ha a Alzira un metge i un infermer, el mateix personal que hi ha als servei d'urgències d'altres poblacions properes amb molts menys habitants. Per tant, per la nit un metge i un infermer han d’atendre les urgències que van al CSI i les urgències domiciliaries d’una població de 50.000 ciutadans i ciutadanes d’Alzira, la Barraca d´Aigües Vives, Corbera, Llaurí i les urbanitzacions del voltant.
Anteriorment, en els CSI com el d'Alzira, quan el personal sanitari atenia una urgència fora del centre, en el mateix centre quedaven un metge i un infermer per continuar atenent les urgències que acudien al mateix, assegurant una correcta atenció continuada. Ara mateix no es pot assegurar als ciutadans l´atenció continua les 24 hores, ja que quan el personal sanitari ha d’acudir a una urgència sols queda un zelador al centre. I si, a més, la urgència es fora d’Alzira, el centre pot estar sense personal sanitari més d’un hora anant tot be. En eixe temps alguna persona amb alguna patologia greu pot acudir a un centre on no van a poder atendre’l per que no hi ha personal sanitari.
Cal sumar a aquestes retallades en personal, el que la Unitat de Suport Bàsic que tenia la seua base a Alzira es va traslladar a Algemesí fa any i mig a petició de les autoritats d´aquest poble. De manera que en aquestos moment, Algemesí, Carcaixent i L’Alcúdia tenen el mateix personal per atendre urgències que una ciutat com Alzira. Però, a més, disposen d’una UVB a Algemesí, un altra en Carcaixent i un SAMU en l´ Alcúdia. I, encara que la resposta d'aquestes unitats sol ser rapida en cas de fer falta, i que el personal d'urgències de Alzira actua amb gran professionalitat, el numero d’habitants de la zona bàsica d’Alzira fa necessari una millor dotació de personal i de medis. Des de Compromís no demanem que lleven personal o una SVB d´altre lloc per a posar-los en Alzira, si no que si fan falta més recursos al nostre poble que els posen.
Recursos que fa uns anys els estudis i treballs dels treballadors de la empresa que gestiona el departament de salut de la Ribera avalaren i justificaren amb la creació dels CSI i unes urgències ben dotades. Però hui han guardat en el calaix aquestos estudis, i ens han fet tornar 10 anys enrere en la qualitat sanitària de les urgències a Alzira, amb uns retalls que sols poden tindre un motiu mercantilista, el de prioritzar obtindre beneficis.
Des de Compromís no entenem que mentre en altres pobles retalls pareguts han suposat l’enfrontament dels alcaldes amb la direcció de l´empresa que gestiona el departament, i han aconseguit el que han demanat (com es el cas d’Algemesí, Cullera, Sueca, etc.), en la nostra ciutat, l’alcaldessa Elena Bastidas i la regidora de Sanitat la senyora Bañeres, no han mostrat la seua oposició als retalls sanitaris en els centres de salut i urgències i el tancament de sales a l’hospital. Al contrari, en molts casos davant les denuncies de Compromís en els plenaris de l’Ajuntament, han justificat el que ha fet l´empresa Ribera-Salut.
Adelaida Pau
Regidora Compromís per Alzira
No hay comentarios:
Publicar un comentario
Gracias por tu comentario.