TotAlzir@: SANT CRISTOFOL

domingo, 10 de julio de 2011

SANT CRISTOFOL

"Cristóbal significa 'el que càrrega o portador de Cristo'.
Sant Cristòfol, popularísimo gegant que antany podia veure's amb la seua barba i el seu gaiato en totes les portes de les ciutats: era creença comuna que bastava mirar la seua imatge perquè el viatger es vera lliure de tot perill durant aquell dia.
Hui que se sol viatjar amb cotxe, els automobilistes piadosos porten una medalla de sant Cristòfol junt amb el volant. Qui era? Amb la història en la mà poc pot dir-se d'ell, com a màxim que potser un màrtir d'Àsia Menor a qui ja es rendia culte en el segle v. El seu nom grec, «el portador de Cristo», és enigmàtic, i s'emparella amb una de les llegendes més belles i significatives de tota la tradició cristiana. Ens ho pinten com un home molt templat d'estatura colossal, amb gran força física, i tan orgullós que no es conformava de servir amos que no foren dignes d'ell.
Un dia creua el corrent carregat amb un insignificant xiquet a qui no es molesta a preguntar; què sabrà aquella fràgil criatura? A mitat del riu el seu pes es fa insuportable i només a costa d'enormes esforços aconseguix arribar a la vora: Cristóbal portava a coll més que l'univers sencer, al mateix Déu que ho va crear i va redimir ¿Quién eres, xiquet, que em pesaves tant que pareixia que transportava el món entero? Tens raó, li va dir el Xiquet. Pes més que el món sencer, perquè sóc el creador del món. Jo sóc Crist. Em buscaves i m'has trobat. Des d'ara et cridaràs Cristóforo, Cristóbal, el portador de Crist. A qualsevol que ajudes a passar el riu, m'ajudes a mi. Açò ha donat lloc a les llegendes amb què s'ha enfosquit la seua vida. Se li considera patró dels transportadors i automobilistes


'La festa de sant cristòfol d'alzira acaba amb la processó i vendicio de vehicles seguit de focs artificials a càrrec de la pirotècnia alzireña Crespo"

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Gracias por tu comentario.