TotAlzir@: LA COMISSIÓ FALLERA DE SANT JOAN TORNARÀ A PLANTAR AL TOMB.

miércoles, 4 de marzo de 2015

LA COMISSIÓ FALLERA DE SANT JOAN TORNARÀ A PLANTAR AL TOMB.



 Les últimes pàgines escrites en la història de la Falla de Sant Joan, han estat marcades pel retrobament ancestral de la modernitat amb la tradició, plasmades en concerts i certàmens, teatre, llibret, el compliment del 75é aniversari o les falles plantades al tomb. Tot just aquest últim tema és el que ens ocupa.
La tradició d’una plantà de falla a l’antiga manera, naix de les cendres a la Placeta de Sant Joan el passat any, aquella plaça acollidora i plena d’encant va vore erigir el mateix monument dues vegades en la seua història, un monument que esdevindria tot un símbol durant l’any de celebració dels 75 anys de Falla Sant Joan. El 2014 va significar per a la falla més antiga d’Alzira, el retrobament amb el seu passat, un any que va marcar un punt d’inflexió, un abans i un després per a tots els fallers, així i de la mateixa forma la comissió ha volgut seguir eixa línia única i particular, ja que es tracta de l’única falla que planta al tomb a la nostra ciutat.
Enguany es consolida aquell costum, i la Plaça de Sant Joan tornarà a ser protagonista d’una plantà al tomb, plantà que consistix en erigir el monument amb la força i coordinació humanes, prescindint d’elevadors o grues. Si l’any passat curiosos i visitants s’acostaren a la veterana comissió per admirar el Micalet orgullós que allí es plantà gràcies a Nacho Ríos, enguany també podran fer-ho davant un gran vaixell que encallarà a la Plaça de Sant Joan els dies de falles, obra de Vicent Piera, artista molt volgut a la comissió, qui s’ha compromés a construir la falla sols amb materials tradicionals, fusta i cartó-pedra per respectar l’antiga manera de fer les falles. “La mare que els ha parit!” és el lema del monument, que critica i fa sorna dels quefers dels nostres polítics, i blasma un paral•lelisme on personalitats de l’actual política es troben al vaixell mentre la gent a la mar s’ofega i s’enfonsa per la situació que travessem. Amb el lema del monument, la comissió ha volgut fer l’ullet a l’artista Lluís el Sifoner, personalitat a la qual han dedicat l’any cultural i el llibret, ja que el lema“La mare que els ha parit!” és també títol d’un dels discs de Lluís.

La Falla infantil en canvi és obra de Jordi Carrascosa Moyano, qui ha plantat més falles a Sant Joan, mantenint una excel•lent relació, i a qui envie personalment una abraçada. El lema d’aquesta és “Què té?”, el cos central de la falla és una nòria de fira, que serà giratòria i en moviment, als seients veurem xicotets personatges, entre els quals hi ha qui té son, qui té fam, qui té fred... una falla infantil original, acolorida i amb pinzellades d’innocència.

Els dos monuments s’han elaborat íntegrament de materials tradicionals, evitant plàstics i materials artificials com el polièster. Personalment, la comissió de la Falla de Sant Joan felicita i lloa els seus dos artistes per haver-se compromés a fer uns monuments amb unes tècniques cada vegada més oblidades i relegades, i que han anat perdent-se per la proliferació de nous materials de construcció més fàcils de treballar o més lleugers.

Vos convidem a tots a retrobar-nos amb la tradició a la Placeta de Sant Joan, a unir passat i present, veïns i fallers, curiosos i vianants, per tal presenciar tant una plantà a l’antiga, com una cremà neta, blanca i de fum clar, que seguisca any rere any vaticinant-nos “L’HABEMUS PRESI”.
Edgar Taléns i Lozano





No hay comentarios:

Publicar un comentario

Gracias por tu comentario.