PAGINAS

miércoles, 27 de abril de 2016

Sueca aprova el nou pressupost municipal 2016 per un import global de 23,6 milions d’euros

  • L'Ajuntament de Sueca prioritza les partides socials als nous pressupostos
  • L’Ajuntament de Sueca ha aprovat el nou pressupost municipal de 2016 per un import global de 23,6 milions d’euros

El ple de l'Ajuntament de Sueca, ha aprovat este dilluns, en una sessió extraordinària, el pressupost general per a 2016. Així enguany l'Ajuntament disposarà d'un pressupost total de 23.617.000 euros, el que significa un increment del 3,58% respecte a l'últim aprovat al 2012.

El nou pressupost destaca principalment per prioritzar amb una major dotació pressupostària els serveis que afecten directament a les persones: els serveis socials, l’educació i el benestar comunitari.

El document aprovat aposta per mantenir tots els serveis que ja es prestaven en 2012, contempla el manteniment de nous projectes i edificis de competència municipal com la Biblioteca Municipal, el Casal Jove, la nova seu de la Policia Local, el Pavelló de Les Oliveretes o la Piscina coberta Municipal de Sueca i així també la posada en marxa de nous projectes com ara l'obertura del Museu Joan Fuster, els camins escolars, el tractament contra la mosca negra i el mosquit tigre o el servei d'aparcament públic.

En els nous pressupostos “s'han hagut d'ajustar moltes partides per no disposar de crèdit suficient per atendre tots els projectes que l'equip de govern voldria posar en funcionament. Això, no obstant, l'equip ha decidit apostar pels que més ho necessiten i és per això que les úniques partides que s’han blindat i que inclús s’incrementen significativament són aquelles que fan referència a la prestació de serveis que afecten directament la ciutadania” ha manifestat l'alcaldessa, Raquel Tamarit, qui ha volgut fer palès el seu agraïment a tot l’equip de govern per la facilitat que han oferit a l’hora de treballar el nou pressupos i també als grups de l’oposició, per la seua predisposició en el mateix sentit.

El pressupost d’ingressos de l’Ajuntament de Sueca per a l’any 2016 és de 23.617.000 euros i destaca per l’increment en els ingressos corrents del 8,39% que es produeix respecte al pressupost de 2012.
El gros dels ingressos de l’Ajuntament prové del Capítol I. Impostos directes, que s’incrementen sensiblement. Les partides més significatives en estos ingressos dels nous pressupostos corresponen a la contribució urbana i a les aportacions de l'Estat, estes últimes signifiquen el 25,32% del total dels ingressos del consistori.
En este apartat també, els preus públics es mantenen estables i els ingressos per préstec destinats al finançament de les inversions es redueixen a la meitat. Açò és degut a que l'Ajuntament no pot endeutar-se en més del que destina a amortitzar préstecs segons estableix la Llei d'Estabilitat Pressupostària.

Pel que fa a les despeses, la xifra és la mateixa que la dels ingressos i en este apartat també es produeix un increment del 3,58%. L'increment més important és el que correspon a les despeses de personal, on es produeix un increment del 5,60%. Este increment es deu al fet que les retribucions de personal creixen un 1% segons la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat i també al pagament de la paga extra de 2012.
Les despeses corrents, en béns i serveis, augmenten en un 14,83% degut a l'increment del tipus d'IVA a partir de setembre de 2012 i a les noves activitats, projectes i necessitats que no es contemplaven encara al 2012.
L’altra partida important correspon a les transferències, apartat on es registren alguns dels canvis més significatius. Les transferències que s’han de realitzar a les Entitats Locals Menors de El Perelló i el Mareny de Barraquetes s’incrementen en més de 600.000 euros, en virtut del nou conveni aprovat fa dos anys; les necessitats bàsiques també augmenten exponencialment, en més de 170.000 euros i la partida de la Residència Sant Josep n'augmenta també de manera important en 500.000 euros. A això s'ha d'afegir la nova partida de més de 160.000 euros que es destinarà a les transferències a les famílies pel programa Xarxa Llibres i els 300.000 euros que es consignen per fer front a les despeses de subministrament d'aigua de l'ETAP, per la voluntat de l'equip de govern que este primer any siga l'Ajuntament i no la ciutadania qui es faça càrrec de l'increment que suposa el proveïment d'aigua des de l'ETAP.

Algunes de les actuacions més destacades que es duran a terme, incloses en els nous pressupostos, són: l’eliminació de barreres arquitectòniques, la creació d’una àrea de convivència de gossos i d’horts urbans, la millora eficient de l’enllumenat públic, l’asfaltat o la inversió en mesures contra incendis i en el grup d’emergència per al Centre Municipal Bernat i Baldoví.

El Partit Popular i el grup municipal socialista van presentar cadascun tres esmenes als nous pressupostos. Els populars proposaven reduir les partides de protocol i publicitat en benefici de la partida de necessitats bàsiques; augmentar la despesa en l’àrea de premis, beques d’estudi i investigació en l’àmbit de joventut i comerç, reduint la partida corresponent a la promoció lingüística i la de paelles i per últim, exigien també deixar sense efecte la partida corresponent a l’adquisició de la llicència de gestió tributària i les referents a la dotació d’equipament per a la Casa de Virtudes Cuevas i el nou Museu Joan Fuster per destinar estes quanties a la rehabilitació de la part superior del CM Bernat i Baldoví.
Les tres esmenes es van desestimar finalment. En el torn de debat, es va assenyalar, des de l'equip de govern i en referència a la primera de les esmenes presentades pel PP, que no es podia incloure perquè s'han efectuat ja retencions de crèdit en l'àmbit de publicitat i atencions protocolàries, tot assenyalant que estes partides s'han reduït significativament en els nous pressupostos alhora que s'ha incrementat suficientment la partida de necessitats bàsiques. Pel que fa a la segon de les propostes, es decideix desestimar-la perquè la major partida  de promoció lingüística es destina a les subvencions a empreses per l'ús i promoció de la nostra llengua, el que representa una altra manera de recolzar el nostre comerç i la tercera de les propostes tampoc s'inclou donat que es considera que la quantia proposada no seria en cap cas suficient per a la rehabilitació de l'amfiteatre del CM Bernat i Baldoví, alhora la decisió es justifica també en la necessitat del programa de gestió tributària, ja que només el manteniment de l'actual suposa una despesa anual de 50.000 euros i el nou programa, a més,  permetrà recaptar més sense necessitat de pujar la càrrega fiscal als contribuents.

Per la seua banda, el Grup Municipal Socialista proposava la reducció de la partida de retribucions bàsiques als òrgans de govern a canvi de l’increment en l’àrea de promoció de l’ocupació; la reducció en un 10% de totes les partides de subvencions en referència a entitats esportives per destinar eixe percentatge a la creació de noves zones d’esport urbà a l’aire lliure i la retallada del 2% de les partides de despeses en béns corrents i serveis i inversions per a la implantació de noves empreses a Sueca i per la promoció de l’ocupació.
Les tres esmenes van ser també finalment desestimades, la primera perquè tècnicament no seria viable donat que portaria un informe d'intervenció en contra perquè s'incrementaria més d'1,1% el capítol I i les altres dues per estar-ne mal formulades ja que faltaria definir la quantitat concreta que es resta a cada partida i quina quantitat concreta s'incrementa.

La proposta econòmica presentada, es va aprovar finalment amb el vot favorable de l'equip de govern, l'abstenció del grup socialista i els vots en contra del Partit Popular i Ciutadans.
La portaveu de Ciutadans, Celia Beltrán, va explicar que votava en contra dels nous comptes perquè no considera adients les retribucions als regidors i els assessors, tot assenyalant que no se'ls notifica, als partits de l'oposició, la invitació a alguns actes, alhora que no es troben tampoc representats als canals oficials de comunicació de l'Ajuntament. El PP també va votar en contra dels nous pressupostos perquè no han estat participatius i perquè no contemplen una dotació suficient per a la creació d'ocupació i un viver d'empreses, segons va explicar el seu portaveu, José Luis Ribera.
Per la seua banda, el portaveu del Grup Municipal Socialista, Dimas Vázquez, va explicar que decidien abstenir-se finalment perquè troben que manca dotació pressupostària per a la creació d'ocupació, tot i que reconeixen que les assignacions a moltes partides són correctes i suficients, a més que lloaren també que s'incrementen les assignacions a les partides socials.
Salvador Campillo, portaveu del GISPM, va al·ludir a l'escàs marge de temps per poder valorar detingudament les esmenes i va aprofitar l'ocasió per convidar a la corporació a treballar conjuntament pels pròxims pressupostos. I Pilar Moncho, portaveu de Compromís, va estar l'última en prendre la paraula. La regidora va assenyalar que este consideren que és un pressupost ajustat al que tenim, un pressupost que es queda a meitat camí en les inversions, va apuntar, però sense obres faraòniques i que ha optat per allò més prioritari, les persones.


En esta sessió extraordinària s’han aprovat també la plantilla de personal de l’Ajuntament per a 2016 i les plantilles de la resta d’organismes autònoms, la Residència Sant Josep, el Consell Agrari i Aigües de Sueca.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Gracias por tu comentario.