PAGINAS

domingo, 9 de febrero de 2014

¿Pagar o cobrar per fotos de falles? per Carles-Andreu en vlcnews.es

Esta setmana hem tingut embolic faller i dels grossos. El Gremi Artesà d’Artistes Fallers de València va anunciar dilluns que una empresa gestionaria els drets de propietat intel•lectual que tenen els artistes sobre les seues obres, i que cobraria drets a qui publique esbossos, maquetes o imatges de fotografies de falles realitzades pels seus agremiats, si s’obtenen beneficis d’eixa publicació. Només eixir a la llum la notícia, les reaccions en les xarxes socials van ser nombroses a favor, en contra i especulant sobre la interpretació que se li donaria a la mesura. Fins i tot dins de la directiva del Gremi van haver-hi discrepàncies al respecte -també per la forma com s’havia pres la decisió, sense l’acord de tota la directiva i menys amb una reunió de l’assemblea-, produint-se algunes dimissions.
La intenció del Gremi és en principi lògica. És lícit defendre la propietat intel•lectual de cadascú, naturalment, com jo també la defenc quan reproduïxen algun article de la meua web DistritoFallas.com sense permís. I naturalment es té dret a cobrar pel dret de reproducció, com bé marca la llei. Com a autor, sóc un defensor de la propietat intel•lectual, i igual que vull que me la respecten dels meus textos, també vull que es faça igual amb la resta.

La por inicial que hi havia era si els particulars o les webs d’informació fallera sense ànim de lucre havien de pagar també eixos drets. Afortunadament un segon comunicat va aclarir que no, que només pagarien les empreses que aconseguixen beneficis per la publicació, cosa que és d’agrair perquè els inconvenients de cobrar als que no els tenen segurament serien majors que l’ingrés monetari.

En efecte, en el cas de les fotografies i esbossos de falles, estos materials s’han publicat freqüentment en Internet des que existim leswebs d’informació fallera (jo tinc una de les primeres, oberta fa 14 anys) i s’ha convertit en un costum socialment acceptat per fallers, artistes i aficionats a la festa en general. A estos espais d’Internet cal afegir en els últims anys la gent que publica fotos en les xarxes socials. Gràcies a esta pràctica, comissions falleres i artistes completament abans desconeguts pel públic fa anys que han eixit a la llum i actualment són objecte de seguiment per part dels amants de la festa. Per no parlar de la promoció que, altruistament, està fent-se a les Falles en un mitjà d’abast mundial com és Internet.
Si els artistes fallers cobraren drets de reproducció cada vegada que es publica una foto o esbós d’una falla, les webs sense ànim de lucre probablement deixarien de fer-ho perquè no obtenen beneficis per la seua activitat (més bé pèrdues) i no estarien disposades a suportar més despeses. D’esta manera, la promoció gratuïta que se li fa a comissions falleres i artistes es perdria, així com la projecció exterior general de la festa, ja que estes pàgines estan plenament consolidades entre el públic, reben milers de visites a diari entre totes i, per tant, són una gran referència en el món de les Falles.

Per altra banda, ja posats a cobrar, la situació podria mirar-se des del punt de vista de l’esmentada promoció. Com que en moltes ocasions, les comissions falleres o els propis artistes envien fotos de les seues falles, esbossos o maquetes a les webs, ¿per què no passar-los una factura en concepte de publicitat, i si no paguen, no es publiquen? Naturalment, és una situació que no es planteja, però en teoria -igual que el pagament per drets de reproducció- podria fer-se. Millor que continuen les coses com fins ara, ajudant a uns a fer visible el seu treball i a altres a cultivar la seua passió per la festa.

Carles-Andreu Fernández

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Gracias por tu comentario.